Psykoterapia

Ratkaisukeskeinen psykoterapia on asiakkaan vahvuuksia, voimavaroja ja myönteistä ajattelua korostavaa terapiaa, jossa on keskeistä tulevaisuuteen suuntaaminen ja eteneminen pienin askelin kohti tavoitetta. Menneisyyttä voidaan pysähtyä välillä tarkastelemaan uusien näkökulmien löytämiseksi ja pohtimaan sitä sen verran kuin asiakas kokee tarpeelliseksi. Käytän työssäni myös paljon kognitiivisen psykoterapian menetelmiä. Kognitiivisessa psykoterapiassa tarkastellaan erityisesti ajatuksia, tunteita ja niiden yhteyttä toisiinsa sekä yksilön toimintaan. Sekä ratkaisukeskeisen että kognitiivisen näkökulman mukaan ihminen voi harjoitella uusia ajattelu- ja toimintatapoja vanhojen, toimimattomaksi tai haitallisiksi havaittujen mallien tilalle.

Psykoterapeuttina pidän tärkeänä, että asiakas kokee tulevansa kuulluksi, ja että terapiassa edetään asiakkaalle sopivaan tahtiin. Sekä ratkaisukeskeinen että kognitiivinen psykoterapia ovat alunperin lyhytterapiamuotoja, mutta molemmat korostavat asiakaslähtöisyyttä, ja psykoterapia voi kestää niin pitkään kuin on tarpeen. Psykoterapeuttina pyrin yhdistelemään luovasti sekä ratkaisukeskeisen että kognitiivisen psykoterapian menetelmiä liittäen työskentelyyn myös luonto- ja eläinavusteisuutta asiakkaan sitä toivoessa. Luontoavusteisuus voi toteutua vain ikkunasta avautuvana peltomaisemana ja maaseudun hiljaisuuden ja rauhan kokemuksena, tai asiakkaan toiveesta voimme toteuttaa käynnin myös metsätietä kävellen tai pihalla kanoja katsellen. Luontoavusteisuudessa käytän usein suomalaisten psykologien kehittämiä Luonnosta Virtaa-menetelmia. Eläin- tai luontoavusteisuuden hyödyntämisestä sovitaan kuitenkin aina etukäteen asiakkaan kanssa.

Terapiassa käsitellään asiakkaan toivomia aihepiirejä luottamuksellisesti. Käynnit aloitetaan aina yhdellä tai useammalla arviointikäynnillä. Terapian kesto määritellään yhdessä asiakkaan kanssa asiakkaan tarpeen mukaan. Joskus jo 1-20 käynnin lyhytterapia voi auttaa, mutta usein tarvitaan jopa vuosia kestävää psykoterapiaa.

Kelan kuntoutuspsykoterapia

Olen Kelan kuntoutuspsykoterapian palveluntuottaja, joten kuntoutuspsykoterapia-asiakkaani voivat hakea Kela:lta korvausta käyntimaksuista. Kela myöntää tukea vuodeksi kerrallaan korkeintaan kolmen vuoden ajan. Korvauksen saamisen edellytyksistä voit lukea lisää Kelan sivuilta. Kelan tukema kuntoutuspsykoterapia edellyttää lääkärin lausuntoa ja hoitosuhdetta muuhun hoitavaan tahoon. Kelan tukemaan nuorten kuntoutuspsykoterapiaan voi liittyä Kela-korvattavia vanhempien ohjauskäyntejä.

Asiakkaakseni voi hakeutua myös omakustanteisesti, jolloin lääkärin lausuntoa tai diagnoosia ei tarvitse olla. Asiakkaakseni voit tulla, jos haluat keskusteluapua elämääsi kuormittaviin asioihin, esimerkiksi parisuhde- tai perheongelmiin, masennukseen, ahdistuneisuuteen, pelkoihin tai uupumukseen. Voit ottaa yhteyttä, jos tunnet tarvitsevasi tukea, uusia näkökulmia ja toimintatapoja haastavassa elämäntilanteessa.