Luonto- ja eläinavusteisuus psykoterapiassa ja työnohjauksessa

Luonnossa kiireen tunne hellittää ja huoliin saa etäisyyttä. Luonnossa voi pysähtyä ja tekeminen vaihtuu olemiseksi. Sekä psykoterapiassa että työnohjauksessa käsiteltävinä teemoina ovat usein kiire ja stressi sekä niihin liittyvä ahdistus ja epäonnistumisen tunne, kun suorituspaineet vaivaavat ja tavoitteita tuntuvat mahdottomilta saavuttaa. Monen arkikokemus on, että luonnossa oleminen rauhoittaa ja levoton mieli tyyntyy helpommin, ajatukset järjestyvät ja olo elpyy. Myös tieteellinen tutkimus tukee näitä arkikokemuksia. Lisää aiheesta löydät mm. artikkelikokoelmasta ”Kohti luonnollista hyvinvointia- Näkökulmia luontoperustaisen toiminnan kehittämiseen” (Ylilauri & Yliviikari 2019).

Luonto ja eläimet ihmisen psyykkisen hyvinvoinnin tukena on ollut kiinnostuksen kohteeni jo yritystä perustaessani vuonna 2015 ja olen siitä lähtien aktiivisesti hankkinut täydennyskoulutusta aiheesta työkokemukseni tueksi. Toimitilani on vanha talo pellon laidalla ja pihalta lähtee metsätie, jota pitkin voi helposti lähteä metsäkävelylle. Pihapiirissä on pieni kanala ja kesällä voimme keskustella pihalla kanojen touhuja katsellen. Tällä hetkellä minulla ei ole muita terapiaeläimiä, joten keskityn luontoavusteisuuteen psykoterapiassa ja työnohjauksessa.

Eläinten mukaan ottaminen terapia- tai työnohjauskäynnille on aina erikseen sovittavaa ja tapahtuu aina asiakkaan toiveista ja tarpeista lähtien. Usein eläin on mukana vain havainnoinnin kohteena ja tarjoamassa asiakkaalle oivalluksia itsestään tai omasta (työ)elämästään. Eläimet elävät tässä hetkessä ja niiden läsnäolo voi auttaa ihmistäkin pysähtymään tähän hetkeen. Tarjoamissani palveluissa eläin- ja luontoavusteisuutta hyödynnetään rauhoittumisen, itsemyötätunnon, aistihavaintojen, keskustelun ja ajattelun virittämisen lähteenä ja se voi toteutua havainnointina, mindfulnessharjoituksena tai vain hiljaisuuden kuuntelemisena vastapainona arjen kiireelle, toiminnalle ja suorituspaineille.